Egészséges fogyás esetében is fontos szerepe van a testi lelki harmóniát segítő módszereknek

Az egészséges táplálkozás mellett az egészséges életmód kialakítása is létfontosságú, a megfelelő mennyiségű alvás, és a hatékony stresszkezelés, és más lelki harmóniát segítő módszereknek is fontos szerepe van a fogyókúra szempontjából.

belsoharmonia.jpg

Szervezetünk az elfogyasztott táplálékokból biztosítja az önfenntartásunkhoz szükséges tápanyagokat és energiát. Amikor az anyagcsere folyamat sérül, mert hiányzik egy tápanyag a szervezetünkből, a kompenzációs folyamatok gyakran túlsúlyt, vagy éppen kóros soványságot eredményeznek, látszólag, függetlenül az elfogyasztott táplálék mennyiségétől.

Előbb meg kell ismernünk testünk anyagcsere folyamatait, hogy tenni tudjunk az elhízás ellen, és a fogyókúra ideje alatt elért testsúlycsökkenést megtarthassuk. Az elhízás okát a táplálékbevitelen és a mozgáshiányon kívül a tápanyagok minőségében is keresni kell.

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, hiszen minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabban égeti el a táplálkozással bevitt energiát a szervezeted. A testmozgás fokozza az anyagcserét, segíti a zsírégetést.

Bármilyen mozgásprogramot választunk a testtömeg csökkentésben nélkülözhetetlen. Az izomtömeg erősödése fokozza az anyagcserét, eredményeként szervezetünk több energiát fog felhasználni. Eleinte amíg túl nagy súlyt cipelünk ne válasszunk olyan mozgásformát, amelyek túl nagy erővel hatnak az ízületekre. Jó választás a kerékpározás, úszás, edzőtermi súlyzózás, kis súlyokkal.

Az egészséges fogyáshoz a testmozgás önmagában nem elegendő, bár a hasi zsírtömeget jelentősen csökkenti, egy kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással, ami legalább 500 kcal-val kevesebb energiát tartalmaz, változatos és vitamindús, már jó eredményeket lehet elérni.

Fogyókúra idején különösen fontos, hogy elegendő folyadékot igyon, mert a felszabaduló méreganyagok csak megfelelő mennyiségű folyadékkal tudnak kiürülni a szervezetből. Kevés folyadék fogyasztásakor az anyagcsere lelassul, és a salakanyagok is felhalmozódnak a szervezetben.

A folyadék pótlására elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb. Sosem szabad megvárni amíg szomjasak leszünk, mert az a vízhiány első tünete, ha rendszeres időközönként iszunk egy keveset, a szervezet nem kerülhet vízhiányos állapotba.

A felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan 2 liter, fontos hogy a nap folyamán a folyadékmennyiséget sok kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadék ellátottsága optimális legyen.

Az egészséges fogyás heti mértéke 0,5-1 kiló, amit változatos étkezéssel, (megfelelő étrend-kiegészítőkkel)  és megfelelő sporttal úgy érhetünk el, hogy a zsírpárnákat csökkentjük, minimális izomveszteséggel, és közben ne terheljük károsan semmilyen módon a szervezetünket.