Egészséges fogyás az életmód tudatos és hosszú távú megváltoztatásával

A túlsúly egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető, az elkényelmesedett életmód tudatos, hosszú távú megváltoztatásával, rendszeres testmozgással. Időt és energiát kell szánni az aktív pihenésre, sportolásra.

Az étrend összeállításánál nem a mennyiség csökkentésére, hanem az összetétel megváltoztatására kell nagy hangsúlyt helyezni. Kevesebb zsírt és szénhidrátot, több fehérjét kell fogyasztani, egyenletesen elosztva az étkezéseket és kizárni a nassolást.

Kerülni kell a nagy zsír és cukortartalmú táplálékok fogyasztását. A teljes elhagyás helyett ajánlatos csökkenteni a magas energiatartalmú fontos tápanyagokat is tartalmazó élelmiszerek bevitelét, mint a sertés és marhahús, húskészítményeik, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék. Növelni kell a kis energiatartalmú, fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek arányát, mint a zsírszegény tej, hal, csirke, pulyka, zöldség, főzelékfélék és gyümölcsök.

A lassú testsúly csökkenés tartósabb eredményt hoz a gyorsabb ütemű fogyásnál. A fogyókúrázóknak többször keveset kell ennie, hogy elkerülje az éhségérzetet abban segíthetnek a magasabb rosttartalmú ételek, a gyomor teltségérzetét fokozzák.egeszseges_fogyas_1.jpg

Szélsőséges fogyókúrák különböző hiány állapotok kialakulásához vezethetnek. A B vitaminok tagjai nagy mennyiségben csak a húsokban fordulnak elő. A zsírok fogyasztásának mellőzése a zsírban oldódó vitaminok kiürüléséhez vezet. Az elégtelen szénhidrátbevitel miatt drasztikusan csökkenhet az energiatermelés, ami fizikai és szellemi teljesítmény romlásával jár. A tartós fehérjehiány a folyadékháztartás zavaraihoz, ödémához vezet.

Ügyelni kell a megfelelő vitamin és ásványi-só bevitelre, és gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról is. A tartós önfegyelem és testsúlykontroll kiemelten fontos, ezért a fogyókúrázóknak lelki támogatásra is szükségük van.

A sportolásra, testmozgásra külön figyelmet kell fordítani. Az izommunka nem csupán fárasztó, hanem lapvetően fontos a szervezet egészsége szempontjából. A rendszeres mozgás javítja a keringési rendszer és a  légzőszervek teljesítményét, segít megőrizni a vázrendszer rugalmasságát, terhelhetőségét, oldja a stresszt, jó hangulatot, kellemes közérzetet okoz.