Egészséges fogyás tartós

A fogyókúra nagyon nehéz a legtöbb ember számára, mert hosszú ideig tart, a havi 2-4 kg súlycsökkenés tekinthető normálisnak, ez senki számára sem kecsegtető.

Nagy nehezen sikerül néhány kilótól megszabadulniuk, gyökeres életmódváltás nélkül rövid időn belül visszatérnek a kilók.

Az egyetlen dolog, ami valóban segíti a fogyást, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk.

Két dologra mindenképpen figyelni kell, hogy ne együnk óriási többfogásos vacsorát, 2-300 kalóriás fogás éppen elegendő, a másik, hogy a vacsora és a lefekvés között legalább 2 óra teljen el.

A lényeg a napi összkalória fogyasztáson van, és hogy azt egyenletesen osszuk el a nap folyamán.

A sikeres, tartós fogyókúra alapját az jelenti, ha a napi energia- felvételt nők esetében 1200, férfiak esetében 1500 kalóriára korlátozzuk.

Étkezésünkben minél több rostdús élelmiszer, például korpás kenyér, zabpehely, burgonya, több nyers zöldség és gyümölcs legyen. A diéta ne legyen önsanyargatás, ha megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben a fogyókúra alatt, akkor könnyebben átvészeljük a feszültséggel teli időszakot.

paleo9.jpg

A dietetikusok szerint néhány könnyű falat, egészséges csipegetés, például dió, mogyoró, mandula vagy egy-két kocka jó minőségű csokoládé elveri az éhséget, még a vércukorszint ingadozást is kiküszöböli, ezzel kivédi a falásrohamokat.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan egészséges, tápanyagokban gazdag étrendet és aerob mozgásprogramot kövessünk, amely számunkra testhezálló. A zsír- és kalóriaégetés nyitja az aerob testmozgás, ide tartozik a tempós gyaloglás vagy a tenisz.

Ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem, igyunk naponta legalább két liter vizet vagy zöld teát. A zöld tea ugyanis antioxidáns és koffeintartalma miatt fokozza az anyagcserét, csökkentheti a túlzott mértékű zsírsejtképződést, és mérsékli az étvágyat.