Egészséges fogyás, egyszerűen és könnyedén

2018.jún.15.
Írta: jandro Szólj hozzá!

Fogyókúra, méregtelenítés és a zöld tea fogyasztása

A léböjt tisztítókúra egyfajta méregtelenítő diéta, amely magába foglalja a zöldség- és gyümölcslevek kizárólagos fogyasztását rövid időn át (általában 1-3 nap). Egyes programok egy vagy több turmixot is engedélyeznek naponta, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő mennyiségű fehérjéhez, zsírhoz és más tápanyagokhoz, amelyekből energiát meríthetünk és megfékezhetjük az éhséget. Néhány terv magába foglal még vegán ételeket és harapnivalót is.

Hogyan méregteleníthetünk helyesen?

  1. Először is fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a méregtelenítésre, általában már 1-5 nappal korábban. Bár csábító lehet, hogy azonnal beleugorjunk a léböjt tisztítókúrába, az előkészítés elengedhetetlen. Bizonyos élelmiszereket, mint a kávét, a finomított cukrot, a húst, a tejtermékeket, a búzát, az alkoholt és a nikotint fokozatosan kell megszüntetni, hogy ezzel is mérsékeljük a léböjt alatt jelentkezhető fejfájást, sóvárgást és más megvonási tüneteket. Nagyon fontos, hogy a felkészülés alatt növeljük a friss zöldségek, gyümölcsök és a folyadékok bevitelét, mert ezzel is segítjük a felkészülést.
  2. A három napos léböjt alatt legalább 32 dekagramm gyümölcslevet vagy turmixot fogyasszunk el, ennek pedig jó, ha legalább a fele zöldszínű zöldséglé.

fogyokura10.jpg

Egy tipikus terv a háromnapos léböjtkúrára:

ébredéskor: egy pohár víz egy csepp friss citromlével az emésztés beindításához

8-9 között zöld növényi lé

10:30-11:30 gyümölcslé (vagy turmix)

délután 1-2 között: gyümölcslé (vagy turmix)

délután 3-4: zöldséglé, mint például cékla, sárgarépa és almalé

délután 5-6: gyümölcslé (vagy turmix)

délután 6-8: turmix vagy mandulatej

Zöld tea

A zöld tea önmagában nem okoz fogyást, csak akkor képes erre, ha mellé kalóriadeficit társul. A Journal for Nurse Practitioners 2010-es számában megjelent tanulmány szerint azonban a zöld tea is segítheti súlycsökkentő erőfeszítéseinket, mivel képes csökkenteni az étvágyat, és jelentősen hozzájárul az anyagcsere gyorsításához is. A tanulmányok egyelőre még nem tudták pontosan meghatározni, hogy mekkora az a zöld tea mennyiség, amivel már biztosan meg lehet szabadulni a felesleges zsírpárnáktól, de a kutatók úgy gondolják, hogy legalább 2-3 csésze zöld teát meg kell inni ahhoz naponta, hogy a zsírégetés felgyorsuljon, illetve ez még nem túl nagy mennyiség ahhoz, hogy a napi koffeinbevitel határértékét túllépjük.

Elegendő mennyiségű polifenol

A University of Maryland Orvosi Központ az ajánlja, hogy igyunk meg 2-3 csésze zöld teát naponta ahhoz, hogy hozzájussunk a megfelelő mennyiségű egészséget támogató hatóanyaghoz. Ekkora mennyiségben ugyanis 240-320 mg ppolifenolt találunk. Ezek a növényi vegyületek antioxidánsok, ami azt jelenti, hogy megvédik a sejteket a károsodásoktól. Ezenfelül szintén fontos szerepük van az anyagcsere növelésében. A felülvizsgálat és a meta-analízis során kiderült, hogy a zöld tea hatékonyan csökkenti a testsúlyt, illetve a zsírszövet mennyiségét is. Ennek ellenére az is tény, hogy a zöld tea önmagában nem elegendő a fogyáshoz.

Veszélyes diéták

Általában az emberek mindig gyors és egyszerű módját keresik annak, hogy lefogyjanak. Pontosan emiatt jöhetettek létre azok a fogyókúrás módszerek, amelyek elcsábítanak minket és gyors, drasztikus eredményeket ígérnek, valamint könnyű és egyszerű erőfeszítéseket várnak el cserébe. Azonban ezek a diéták gyakran ésszerűtlenek, sőt legtöbbször még egészségtelenek is. A következőkben beszélni fogunk azokról a diétákról, amelyek nagy divatnak örvendenek, viszont igen szélsőséges ajánlásaik vannak, ami miatt abszolút rájuk lehet aggatni az egészségtelen jelzőt. Ne feledjük: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg csapda, sőt esetenként még káros is lehet. Mely diétákat érdemes tehát teljesen kihagyni az életünkből?

paleoilitetkezes.jpg

A “farkasember-diéta”

E diéta mögötti koncepció nem más, mint, hogy az apály-dagály jelentés. Mivel az emberek is vízből állnak, a feltevés annyi, hogy a hold növekedése alatt több vizet kell fogyasztani, mivel akkor jobban “folyik” bennünk a folyadék, majd újholdkor ezt a mennyiséget leadjuk és a feloldott toxinok gyorsabb ütemben távoznak így a szervezetből - még akár így hat kilótól is megszabadulhatunk. A diéta drasztikusabb változata, hogy teliholdkor böjtölni kell, ami ideig-óráig nem egy rossz megoldás, de hosszantartóan már komoly mellékhatásai lehetnek. Ráadásul nincs is tudományos bizonyíték arra, hogy a test számára szükség van méregtelenítő vagy tisztító diétára. "A vesék természetesen méregtelenítik a testünket a nap 24 órájában, hogy eltávolítsák a hulladékokat" - állítják a szakértők. A növekvő vízfogyasztás helyett a legjobb, ha mindennap 8-10 pohár vizet iszunk meg, miközben a nátriumfogyasztást 2300 mg alatt tartjuk, illetve egész ételeket fogyasztunk a feldolgozottak helyett - holdfázistól függetlenül.

A nyugati világban több milliárd dollárnyi összeget költenek évente az egészségre és wellnessre az emberek, mivel különféle italoktól, étrend-kiegészítőktől és testápolási termékektől remélik a fogyást. Sajnos azonban sokan előszeretettel használnak olyan egészségügyi tendenciákat, amik inkább "hájpolva" vannak, de nem a tényeken alapszanak. Ha szerencséd van, akkor a nem hatékony wellness termékről vagy rutinról gyorsan kiderül, hogy kidobott pénz vagy idő. Rosszabb esetben azonban ezek a technikák vagy ételek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Éppen ezért fontos megtudni minél többet ezekről a divatokról, hogy nehogy mi is bekerüljünk a csapdájukba.

Zsírmentes bármi

A zsírmentes jelző a 90-es években kezdte meg hódító útját, mivel sokan azt hiszik, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend megakadályozza a súlygyarapodást, a szívbetegségeket és a rákos megbetegedéseket. Azonban ez mind hamis. A legtöbb ember számára az étrend 20-35 %-ának zsírnak kell lennie ahhoz, hogy megfelelően működhessen. A túl kevés zsír fogyasztása olyan problémákat okozhat, mint a tápanyaghiány, a memóriaproblémák, a bőrproblémák vagy a fáradtság. A zsírmentes kereskedelmi termékek tehát nem egészségesebbek zsíros társaiknál, sőt.

Cukrom, cukrom mond meg nékem...

Nagyon sok cukor leselkedik az élelmiszerekben, még az olyanokban is, ahol nem is számítanánk rá. A cukor jelen van a salátaöntetekben, a kenyerekben és a tejtermékekben is. Azonban azt már régen tudjuk, hogy a felesleges cukorfogyasztás hozzájárul a betegségek kialakulásához, lecsökkenti az energiaszintünket, zavarja az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. A cukorbevitel csökkentése tehát meglehetősen jó hatással van az egészségünkre. Azonban a cukor mennyiségét igen nehéz csökkenteni, hiszen az jelen van számos mindennap használatos élelmiszerben. Így kérdés, hogy mi módon lehet csökkenteni a cukorfogyasztásunkat?

etrend_kiegeszito.jpg

A közegészségügyi hivatalok általában napi 6-9 teáskanálnyi cukrot ajánlanak, ezzel szemben átlagosan 22 teáskanállal fogyasztunk többet ennél az ajánlott mennyiséghez képest. Bár a cukor fontos a szervezet bizonyos funkcióinak működéséhez, ha túl sokat eszünk belőle, akkor könnyedén elhízhatunk, ami számos egészségügyi problémához vezet. Az egészséges életmód kialakításához mellőzni kell a cukorfogyasztást és a teljes kiőrlésű gabonákra, a fehérjékre és a gyümölcsökre, valamint a zöldségekre kell összpontosítani.

A cukor funkciója

A szervezet az élelmiszereket egyszerű cukorrá, glükózzá alakítja, ami a sejtek számára üzemanyagként szolgált. A felesleges glükóz azonban testzsírrá alakul. Bár többféle cukor létezik - fruktóz, laktóz, szacharóz stb. - a szervezet mindet egyformán dolgozza fel. A cukor szénhidrátnak minősül, ami a napi kalóriabevitel 45-65 %-át kell, hogy képezze. Ugyanakkor ezt a százalékot nemcsak a cukrokkal, hanem a teljes kiőrlésű gabonákkal és más sokkal egészségesebb termékekkel is el lehet érni.

A következmények

A túlzott cukorfogyasztás olyan betegségeket eredményezhet, mint a fogszuvasodás vagy az elhízás. A fogak között maradt cukor a szájban található baktériumot savakká alakítják, amik azután a zománcot lebontják. Az elhízás pedig olyan problémákat von maga után, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek. A legkisebb problémát a természetben előforduló cukrok jelentik: a gyümölcscukor, a tejcukor, a nyírfacukor egyáltalán nem károsak a szervezetre. A probléma a hozzáadott cukorral van, amit érdemes teljesen kiiktatni a szervezetből.

Tegyünk több nyers élelmiszert az étkezésbe

A nyers ételek csodálatosak. Ezeken nincsenek címkék és mentesek a hozzáadott összetevőktől. A nyers élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök mentesek a hozzáadott cukroktól, a mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől, ráadásul friss, üde és természetes ízüknek köszönhetően nagyszerű lehetőséget jelentenek a cukorbevitel csökkentése esetében. Bár egyes gyümölcsöknek magasabb a cukortartalmuk, nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek mégis gazdagak rostban és fehérjében, így képesek lelassítani az emésztést, ami miatt egészségesebbek, mint a kristálycukor. Persze ezek fogyasztását sem érdemes túlzásba vinni, már csak azért sem, mert nagy mennyiségben túlságosan felemelhetik a vércukorszintet. A nyers élelmiszerekkel egyébként nemcsak a cukorbevitelt lehet csökkenteni, hanem megfékezhetjük az édes ételek iránti sóvárgásunkat is.

Fogyókúra és a folyadékbevitel - Gyömbértea és a citromos víz

Bár nagy a kísértés, hogy megragadjuk a kedvenc jeges teánkat, latténkat vagy sportitalunkat, amikor szomjasak vagyunk, de ha fogyókúrázunk, akkor ezekről érdemes lemondani, mivel nagyon sok cukrot és kalóriát tartalmazhatnak. A citromos víz viszont ízletes alternatíva lehet a fogyókúra során, mivel nem tartalmaz kalóriát, azonban több kulcsfontosságú egészségügyi ellátásra alkalmas.

A víz előnyei

A citromos vízben az elsődleges összetevő természetesen a víz. A vízfogyasztás pedig elengedhetetlen az optimális egészséghez. Ez a szervezet fő összetevője, az ember mintegy 60-70%-át alkotja. Minden a szervezetben tehát attól függ, hogy megfelelő mennyiségű víz van-e a szervezetünkben. A víz eltávolítja a méreganyagokat, a szükséges anyagokat elszállítja a sejtekhez, létrehoz egy nedves környezetet a fülben, torokban és orrban. Megelőzhető vele a kiszáradás és a fogyókúra során még az anyagcsere is felgyorsítható.

egeszseges_fogyas_viz.jpg

A citrom előnyei

A citrom nagy segítséget jelenthet a fogyókúrában is, mivel alacsony zsírtartalma van, viszont nagyon sok nátriumot, folsavat, káliumot és C-vitamint tartalmaz. A citrom megakadályozza a kognitív hanyatlást, a rákos megbetegedéseket, a szív- és érrendszeri panaszokat. Részt vesz az izmok építésében és fenntartja a szív elektromos aktivitását. Fokozza az anyagcserét, a méregtelenítéssel pedig elősegíti a fogyást is. Ezenfelül kiválóan pusztítja a szabad gyököket.

Kedvenc jeges teánkat helyettesíthetjük az alábbi népszerű fogyókúrás teával is.

Gyömbér tea

A gyömbért is nagyon sok fogyókúrás italban és kiegészítőben használják, mint egy természetes étvágycsökkentő és kalóriaégető. A gyömbérnek termogén hatása van, tehát megemeli a testhőt, így fokozva az anyagcserét és csökkentve a szervezetben a gyulladásokat. Ezzel pedig a súlycsökkentést is beindítja. És ha ez még nem lenne elég a gyömbér képes elnyomni a kortizol szintjét is, ami azért olyan klassz, mert ha túl sok a kortizol a szervezetben, akkor hízás áll be.

A gyömbér a hasi zsír mennyiségét is képes csökkenteni, ami azért nagyon előnyös, mert így számos más egészségügyi problémát ki tudunk védeni a segítségével.

A gyömbér ezenfelül kiváló méregtelenítőként is működik, segít javítani a belek mozgását és egy sereg betegségtől megvéd minket.

A túlsúlyos emberek sokszor vérszegények is, azonban ez a probléma is leküzdhető a gyömbérrel, mivel ez biológiailag segíti a vas hasznosulását a szervezetben.

Egészséges fogyás az anyagcsere fokozásával

Az egészséges fogyásnak szerves része az egészséges táplálkozás. Testünk minden sejtje a legmegfelelőbben csak tiszta víz segítségével képes működni. A víz segítségével választja ki szervezetünk az anyagcsere folyamatokból származó mérget és a káros környezeti anyagokat.

egeszseges_fogyas.jpg

A káros anyagok miatt történő elsalakosodás az egyik fő oka a szervezet sok hiánytünetének. Az anyagcsere fokozása, a méreg és salakanyagok lerakódásának elkerülése érdekében az egyik legfontosabb lépés az egészséges élethez.

A napi víz fogyasztás a táplálkozási szokásoktól és az életmódtól is függ. A kedvezőtlen élelmiszer és italfogyasztás miatt több tiszta vízre lesz szüksége a szervezet méregtelenítésére.

Sokkal könnyebben és hosszabb távon serkentheti anyagcseréjét, ha gyakrabban kisebb adagokat eszik, mint amikor egyszerre juttat túl sok kalóriát a szervezetébe, ami zsír formájában raktározódik. A túl kevés kalória fogyasztását a szervezet éhezésként éli meg és a szénhidrátokat zsírokká alakítva fogja tárolni. Fontos megtalálni az egyensúlyt. Alapja az élelmiszerek gondos kiválasztása ezenfelül a fogyókúrás élelmiszerkiegésztők fogyasztása 

Próbáljon meg kevesebb kalóriát fogyasztani mint amennyit szeretne, akkor a test jobban hasznosítja majd a táplálékot. Az anyagcsere fokozásához legyen minden nap aktív. A magas tápanyagtartalmú élelmiszerek kiválasztásával nagy mértékben fokozható az anyagcsere, mivel alacsonyabb a kalóriájuk, tovább és megfelelően táplálják a szervezetet és kevésbé terhelik meg, mint a kisebb tápanyag tartalmú, magas kalória tartalmú élelmiszerek.

A ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek kevesebb kalóriát szolgáltatnak, mint ugyanannyi mennyiségű élelmiszer melyben nem fordulnak elő.

Egészséges fogyás tartós

A fogyókúra nagyon nehéz a legtöbb ember számára, mert hosszú ideig tart, a havi 2-4 kg súlycsökkenés tekinthető normálisnak, ez senki számára sem kecsegtető.

Nagy nehezen sikerül néhány kilótól megszabadulniuk, gyökeres életmódváltás nélkül rövid időn belül visszatérnek a kilók.

Az egyetlen dolog, ami valóban segíti a fogyást, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk.

Két dologra mindenképpen figyelni kell, hogy ne együnk óriási többfogásos vacsorát, 2-300 kalóriás fogás éppen elegendő, a másik, hogy a vacsora és a lefekvés között legalább 2 óra teljen el.

A lényeg a napi összkalória fogyasztáson van, és hogy azt egyenletesen osszuk el a nap folyamán.

A sikeres, tartós fogyókúra alapját az jelenti, ha a napi energia- felvételt nők esetében 1200, férfiak esetében 1500 kalóriára korlátozzuk.

Étkezésünkben minél több rostdús élelmiszer, például korpás kenyér, zabpehely, burgonya, több nyers zöldség és gyümölcs legyen. A diéta ne legyen önsanyargatás, ha megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben a fogyókúra alatt, akkor könnyebben átvészeljük a feszültséggel teli időszakot.

paleo9.jpg

A dietetikusok szerint néhány könnyű falat, egészséges csipegetés, például dió, mogyoró, mandula vagy egy-két kocka jó minőségű csokoládé elveri az éhséget, még a vércukorszint ingadozást is kiküszöböli, ezzel kivédi a falásrohamokat.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan egészséges, tápanyagokban gazdag étrendet és aerob mozgásprogramot kövessünk, amely számunkra testhezálló. A zsír- és kalóriaégetés nyitja az aerob testmozgás, ide tartozik a tempós gyaloglás vagy a tenisz.

Ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem, igyunk naponta legalább két liter vizet vagy zöld teát. A zöld tea ugyanis antioxidáns és koffeintartalma miatt fokozza az anyagcserét, csökkentheti a túlzott mértékű zsírsejtképződést, és mérsékli az étvágyat.

Egészséges fogyás és a folyadék fogyasztás

Az egészséges táplálkozáson kívül a szervezet egészséges működéséhez és a megfelelő anyagcsere fenntartásához nélkülözhetetlen a víz. A szervezet a nap folyamán folyamatosan vizet veszít, amit pótolni kell. A víz szervezetünk 70 százalékát teszi ki, és nélkülözhetetlen az egészséges élethez. Már 2 % folyadékvesztés esetén is romlik a fizikai és szellemi teljesítőképesség, csökken a koncentrálóképesség fejfájás alakulhat ki. A víz szabályozza a vér összetételét, a vérnyomást, részt vesz a tápanyagok és a salakanyagok szállításában,és a szervezet belső hőmérsékletének szabályozásában. A megfelelő folyadékfogyasztás javít az általános közérzetünkön, egészségünkön és emésztésünkön.

egeszseges_fogyas_viz.jpg

Fogyókúra idején különösen fontos, hogy elegendő folyadékot igyon, mert a felszabaduló méreganyagok csak megfelelő mennyiségű folyadékkal tudnak kiürülni a szervezetből. Kevés folyadék fogyasztásakor az anyagcsere lelassul, és a salakanyagok is felhalmozódnak a szervezetben.

A folyadék pótlására elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb. Sosem szabad megvárni amíg szomjasak leszünk, mert az a vízhiány első tünete, ha rendszeres időközönként iszunk egy keveset, a szervezet nem kerülhet vízhiányos állapotba. Evés előtt és után, és evés közben ne igyon, mert a folyadék felhigítja a gyomor tartalmát, az emésztőnedveket, ami gátolja a megfelelő emésztést, hasi görcsöket és puffadást is okozhat. A megfelelő emésztéshez fontos a szervezet hidratáltsága, evés előtt fél órával célszerű egy pohár vizet meginni, így evés közben nem leszünk szomjasak. Evés után legkorábban egy órával fogyasszunk folyadékot,akkor is hideg helyett meleget, mert a meleg segíti az emésztést.

A felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan 2 liter, fontos hogy a nap folyamán a folyadékmennyiséget sok kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadék ellátottsága optimális legyen.

Egészséges fogyás életmódváltással

A kövérség nagyon veszélyes a szervezetre nézve, rengeteg betegség alakulhat ki a túlsúly miatt.

"A normális testsúlyt legkönnyebben, a magasságunk mínusz száz levonásával kaphatjuk meg. Amennyiben ezt a súlyunkat 30%-kal meghaladjuk, akkor már komoly elhízottságról beszélhetünk."

A testtömeg optimalizálás egyedülállósága abban rejlik, hogy nem próbál mindenkire sablont húzni, hanem az egyén sajátos egészségi állapotához, fizikai terhelhetőségéhez és életritmusához illeszkedő életmódváltásra és étrend kidolgozására alapul.

Az egészséges táplálkozás és életmód alapelvei szerint az étrend kiegyensúlyozott, változatos, minden tápanyagot biztosít amire a szervezetnek szüksége van.A testtömegcsökkentés miatt, csökkentett energiatartalommal párosul,az ételek helyes megválasztására kell figyelni, mert kisebb mennyiségű étel elfogyasztásával kell az optimális minőségi tápanyagbevitelt elérni, oly módon, hogy éhségérzet nélkül,kellemes közérzetet biztosítsunk.

vitaminok.jpg

Az izmok építése mellett a zsírszövetet akarjuk csökkenteni, akkor ételeinknek jó minőségű fehérjeforrásokat kell tartalmazni.

Az egészséges immunrendszernek a C vitamin mellett B1B2 vitaminokra is szüksége van, amit teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, olajos magvak, húsipari termékek fogyasztásával érhetünk el.

A jó közérzet, szellemi frissesség biztosításához B6, B12 vitaminokra és magnéziumra is szükségünk van a megfelelő arányban.

Sok zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményekkel biztosítjuk a magas rostbevitelt, ami segíti a belek tisztulását, nagymértékben hozzájárul az eredményes fogyáshoz.

Az evésen túl a folyadékfogyasztásra nagy gondot kell fordítani, mit és mennyit igyunk. A legjobb ital a tiszta víz.

Lassan fogyjunk, a heti egy-fél kiló elvesztése nem terheli meg a szervezetünket és a fogyás tartós és egészséges marad.

Fogyás egészséges táplálkozással

Legyen reális célkitűzése, havi 2 kg fogyás, az ilyen mértékű súlycsökkenés az anyagcsere folyamatra kedvező hatást fejt ki.

Az egészséges táplálkozás változatos és ízletes, nem kell lemondani a táplálkozási örömökről, fontosabb megtanulni az ellenőrzött tudatos étkezést, amiben az élvezeteknek is helye van és kizárja az éhezést.

Nincsenek tiltott ételek. Nagyjából 5 óránként egyen, mert a túl gyakori vagy a túl ritka étkezések felborítják a szervezet egyensúlyát, és akadályozhatják a fogyást. Csak étkezési időben egyen. Kerülje a nassolást, különösen ropit, cukrot, csokit, és este ne egyen sokat.

Étkezés előtt igyon egy pohár vizet, annyit igyon, hogy napközben legalább 2 óránként legyen vizelési ingere. Étkezzen sószegényen.

Keveset szedjen a tányérjába és élvezze az evést. Elégedjen meg a kevesebbel, ne merjen újabb adagot, már az elején válassza a legfinomabb falatot, csak az evésre figyeljen, lehetőleg ne olvasson, tévézzen evés közben. Még az előtt hagyja abba az evést mielőtt jól lakna.

Kerülni kell a cukros italokat, édességeket és az alkoholt.

pajzsmirigy3-1.jpg

A készételek bizonytalan összetétele és elkészítési módja miatt, lehetőség szerint saját maga készítse el ételeit. Minél kevesebb zsiradékot fogyasszon. A legrosszabb a sertészsír minden formája, de a tejtermékekkel, tojással, étolajjal is csínján kell bánni.

Nincs annál nehezebb feladat, mint amikor bizonyos szokásain kell változtatnia, éveken át, vagy életre szólóan, vállalja a korábbi években rögzült egészségtelen életmódjának, táplálkozási és testmozgási szokásainak megváltoztatását.

Önsanyargatás helyett próbálkozzunk életmódváltással

A legtöbb fogyókúra sikertelen, mert a diéta lassítja az anyagcserét. Sokan szigorú étrendi megszorításokat alkalmaznak, rossz esetben egyoldalúan táplálkoznak és ehhez igen megerőltető sportot is bevállalnak, aztán ismét visszatérnek a jól ismert házi koszthoz,és a kényszerből vállalt sportot is abbahagyják.

hajapolsas-ricinus-2.jpg

Rövid idő alatt eredeti súlyuknál több kilóval lesznek nehezebbek. A szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elég.

A diéta abbahagyása után is lassú marad az anyagcsere, a zsír raktározása még hatékonyabb lesz. A kalóriaszegény étrend mellett a szervezetünk nem csak a zsírt, hanem az izmokat is lebontja, de csak a zsírt építi vissza, ami mindenképp a rendszeres és tartós testmozgás mellett szól.

Tartós fogyás egészséges táplálkozással

A tartós fogyás egyetlen hatásos módszere az életmódváltás. A siker titka, ha az egész család változtat az étkezési szokásain, és életvitelén is.

Az egészséges fogyáshoz napi 500, legfeljebb 1000 kilokalóriával fogyaszthat kevesebbet a napi kalóriaszükségleténél, így hetente 0,5- 1 kilogramm testzsírtől szabadulhat meg.

Szervezetünk energia igényének napszaki ritmusa van. A nap kezdéséhez van a legtöbb energiára szükség, míg éjszakára a jelentős kalória- bevitel kifejezetten ártalmas, megnehezíti az éjszakai alvást, és a legnagyobb része zsír formájában elraktározódik.

Az élelmiszerek közül a zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket, húsok közül a halat és a fehér húsokat részesítsük előnybe.

A müzlis reggeli a magas rost és alacsony zsírtartalma miatt a leg- egészségesebb reggeli. Az olajos magvak sok ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását, és védik szívünk egészségét.

omega-3-szem.jpg

Heti 1-2 alkalommal együnk halat, édességek helyett inkább gyümölcsöt. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételféleség tilalmát sem. Ha fogyni szeretnénk, csak annyit együnk, ami épp csak éhségünket csillapítja. Együnk gyakran, keveset, kalóriadús nagy mennyiségű étkek fogyasztásától tartózkodjunk az esti órákban.

Kerüljük a teltségérzést, csak kellemes jóllakottság érzésre törekedjünk, az utolsó étkezést 5-7 óra közé tegyük, így alvásunkat nem zavarja a telt gyomor, és a zsírlerakódás esélye is kisebb.

Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás beiktatása, napi fél vagy egy óra feltétlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez. Ne válasszunk megerőltető sportot, élvezzük a mozgást.

A rendszeres tempós séta, esetleg futás vagy túrázás a legegyszerűbb módja.Az úszás, kerékpározás ízületkímélő, sok örömet okozó sportok.

A legfontosabb, hogy örömmel, ne kényszerből sportoljunk, így könnyen mindennapjaink részévé válik.A túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk.

Egészséges fogyás az energiaszint csökkentése nélkül

Az anyagcsere biokémiai folyamatok szövevényes rendszere, az elfogyasztott táplálékokból biztosítja az önfenntartásunkhoz szükséges tápanyagokat és energiát.

Amikor az anyagcsere folyamat sérül, mert hiányzik egy tápanyag a szervezetünkből, a kompenzációs folyamatok gyakran túlsúlyt, vagy éppen kóros soványságot eredményeznek, látszólag, függetlenül az elfogyasztott táplálék mennyiségétől.

Előbb meg kell ismernünk testünk anyagcsere folyamatait, hogy tenni tudjunk az elhízás ellen, és a fogyókúra ideje alatt elért testsúlycsökkenést megtarthassuk.

Az elhízás okát a táplálékbevitelen és a mozgáshiányon kívül a tápanyagok minőségében is keresni kell.

Az élelmiszerekben felhalmozódott tartósítószerek, élelmiszer-ipari adalékanyagok, antibiotikumok, és növekedést serkentő szerek mind hatással vannak a szervezetünkre.

Ezen a hagyományos étrend helyett a "paleolit-étrend-re" való átállás tud segíteni.

csontokkalcium.jpg

A fogyókúra idején törekedni kell arra, hogy az energiaszint ne csökkenjen a testsúlyával együtt. A tartós eredmények érdekében, nem a rövidtávú, fizikailag és idegileg kimerítő ciklusra, hanem egy új életvitelre, más gondolkodásmódra van szükség.

A kalóriamennyiség egyensúlyban legyen az energiafelhasználással, az nem csak attól függ, hogy mennyit és mit eszünk, hanem attól, hogy hogyan képes hasznosítani a szervezetünk.

Sokat jelent a rágás, ennek hiányában a táplálék nincs megfelelően előkészítve az emésztéshez, mert a nyálban található amiláz szabdalja fel a molekulaláncokat, hogy jobban el tudjon keveredni a táplálék a gyomor emésztőnedveivel.

Az elaprózás hiányában lényegesen több ételre van szüksége a szervezetnek,hogy ugyanannyi tápanyagot tudjon felvenni, ez elég nagy megterhelést jelent,mert egy nagy emésztetlen massza lassítja az anyagcserét.

Javítható az emésztés, helyrehozható a renyhe bélműködés, aktiválható a test thermogén zsírégetése, és csökkenthető a vérzsír szint és az étvágy is különböző hatóanyagokkal.

Egészséges fogyás és a konyhatechnika

fogyas-konyha.jpgA bevásárlásnál mindig figyeljünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket válasszuk, ezt az élelmiszercsomagoláson feltüntetett energiatartalom és tápanyag-összetevőkre vonatkozó adatok segítik.

Kerüljük a magas koleszterintartalmú élelmiszereket. A húsokról el kell távolítani a zsírt, a szárnyasokról a bőrt is.

Főzéshez, sütéshez kevés zsiradékot használjunk. Célszerű az ételeket zsírszegény eljárással készíteni, elsősorban a főzés, párolás, grillezés javasolt. Sütésnél sok zsiradékot takarítunk meg a teflon bevonatú edények, alu-, vagy sütőfólia, cserépedény, nemesacél edény használatával.

Az alapanyagok elkészítésének módja is fontos, az olajban sütéskor a natúr húsokból a telített zsírsavak egy része eltávozik, és helyette többszörösen telítetlen zsírsavak épülnek be. Panírozott húsok esetében ezt a folyamatot a bunda meggátolja.A sütéshez használt olajat lehetőleg ne használjuk újra. Az olajban való sütés növeli az étel zsírtartalmát.

A hagyományos rántással készült főzelékek helyett a párolt, vagy habart ételeket részesítsük előnybe. Használjunk a habarásnál zsírszegény élelmiszereket, mint a kefír, joghurt.

Ne fogyasszunk zsíros, vajas süteményeket, tejszínes krémeket tartalmazó édességeket.

Az élelmi rostokban gazdag táplálékok, a zöldségfélék, főzeléknövények, gyümölcsök barnakenyér, rozscipó nagyobb mennyiségben szerepeljen az étrendünkben, ezek az éhségérzetet csökkentik.Naponta 30-40 gr élelmi rostbevitelre van szükségünk.

A hatékony fogyást illetve diétát segítő termékek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen élelmi rostok bekerüljenek a szervezetbe. 

A vízoldékony rostok, kifejezetten csökkentik a szérum koleszterin szintjét, mint a pektin /zöldség-, főzelékfélékben, gyümölcsökben/, béta-glükón /zabkorpa/. A vízben nem oldódó élelmi rostanyagok /cellulóz, hemicellulóz/ nem fejtenek ki hatást a szérum lipidekre. A búzakorpa nem befolyásolja a szérum koleszterin-szintet, viszont a zabkorpa csökkenti. Kellő folyadékfogyasztás mellett fokozzák a teltségérzést a gyomorban, mindez a további nassolás megelőzését segíti.

Nélkülözhetetlen része a fogyókúrának a diéta (Pl. http://fogyokurasetrend.hu/), az energia-leadás, és a mozgás is, ez azonban sokszor nem elég, szükséges az életmód és a táplálkozási szokások alapvető megváltoztatása is (Pl: paleolit étrend). Fel kell deríteni a helytelen étkezési szokásokat és kialakítani az újakat, ez időigényes, de hosszú távon eredményes.

Egészséges fogyás és a jó edzés

A fogyás akkor egészséges, ha a szervezet nem szenved hiányt a létfontosságú tápanyagokból, nem merülnek ki a raktárak, az immunrendszer védekezőképessége nem csökken, a bőr és az alatta található kötőszövet feszessége megmarad.

A legfontosabb, hogy közben kellemesen érezze magát, és hiánytalanul el tudja végezni mindennapi feladatait.

amazonia.jpg

A fogyás üteme maximum heti egy kilogramm lehet, de célszerű még ennél is kevesebbre ütemezni ahhoz, hogy a szervezetnek elég ideje legyen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és az elért eredmény tartós maradjon.

A megváltozott tápanyagbevitel pedig nem a koplalást jelenti, hanem az étrend egy olyan átalakított formáját, ami lehetőleg kevéssé tér el a megszokottól.

Néha a több kevesebb, hiszen nagyobb élelmirost- és vitaminfogyasztás, több mozgás bizonyos idő alatt kisebb testtömeget fog eredményezni, mindezt éhezés, és túlhajszoltság nélkül. 

Egészséges fogyás öröme

Elhízott emberből ideális súlyúvá válni csak életmódváltással lehet. Mozgás nélkül nem várhatjuk el, hogy a fogyókúra sikeres legyen, a testmozgás segít abban, hogy a zsírszövetektől és ne az izomszövetektől szabaduljunk meg.Az ésszerűen megtervezett napi étrendről és a mozgásról sem mondhatunk le.

Ha valaki már átélte a fogyás örömét, jó kondícióját, fittségét, megtarthatja csak át kell térnie az egészségesebb életmódra. Ehhez nagy önfegyelemre van szükség, mely a mozgás által jól fejleszthető. Lelkileg is szükségünk van a mozgásra, a sportolás adta szellemi fittségre, heti pár napba beiktatott kis mozgás is képes életminőségbeli változást okozni.A kívánt testsúly elérésénél sokkal nehezebb feladat annak megtartása.

A legjobb fogyókúrás receptek az egészséges táplálkozás alapelveit követik, ami napi többszöri kis mennyiségű étkezést, sok zöldséget, gyümölcsöt, minél kevesebb zsiradékot, a nassolások, a láthatatlan kalóriák kiiktatását jelenti. Elégedjünk meg a heti 0,5-1 kg eltűnésével.

Étrendkiegészítők is segítik a helyes táplálkozást.

elegedetteletomega3.jpg

Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen ételféleség tilalmát sem, csak annyit együnk ami éhségünket csillapítja, kerüljük a teltségérzést, csak a kellemes jóllakottság érzésére törekedjünk.

Fontos a helyettesítő termékek használata. Ki kell emelni a chia magot, amely nagyszerűen használható liszt helyett sűrítő anyagként.   

Különösen az esti órákban ne fogyasszunk magas kalóriatartalmú ételeket, az utolsó étkezés 5-7 óra közé essen, akkor alvásunkat nem zavarja a teli gyomor és a zsírlerakódás is kisebb.

Az egészséges táplálkozás mellett hasznosak lehetnek az étrend kiegészítők, megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással mindenképp kifejtik előnyös tulajdonságaikat.

Nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk

A túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk. Az egészséges fogyáshoz türelemre van szükség és nem válhatunk a kalóriatáblázatok rabjává.

Sokan sokféleképpen értelmezik a kalória fogalmát. A keményen diétázók a kalóriákat ellenségnek tekintik, szigorúan számolgatják a napi bevitt kalóriamennyiséget, és több sportolással égetik el a többlet kalóriát.

Az energiát szolgáltató tápanyagokra mindenkinek szüksége van. A köznyelvben a kiló kalóriát egyszerűen csak kalóriának mondják, valójában egy kiló kalória 1000 kalóriának felel meg, ami tulajdonképpen hőenergiát jelent. Az energia mértékegységeként a Joule-t és annak erez szeresét a Kjoule-t használják, nem mindegy, hogy melyikről van szó.

Az egy kalória energiamennyiség, egy gramm víz hőmérsékletének 1 °C- kal történő megemeléséhez szükséges, nagyjából 4 J-nak felel meg, az 1 kcal kb. 4 kJ-nak.

fogyasegeszseg.jpg

Energiára van szükség az elfogyasztott ételek megemésztéséhez is, amihez szervezetünk különböző mennyiségű energiát használ fel, attól függően, hogy fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt kell megemészteni. Pl. az író  kb. 190 kcal-t tartalmaz, az emésztési folyamat során kb. 26 kcal-t hőenergia formájában elveszít. Egy nagy pohár narancslé kb. 180 kcal-ból az emésztése során csak 14 kcal-t használ fel a szervezet, mert szinte csak szénhidrátot és csak kevés fehérjét tartalmaz.

A súlycsökkentés szempontjából az összes kalória felvétel kevésbé fontos, egy Bostonban elvégzett tanulmány szerint, inkább az, hogy milyen élelmiszerekből nyerjük azokat a kalóriákat (Ebbeling et al., 2012). A kalóriák minősége fontos és nem maga a kalória mennyiség.

Táplálkozzunk tudatosan

Táplálkozzunk tudatosan, hogy mit és mennyit eszünk az csak rajtunk múlik. Vizsgálja meg étkezési szokásait, rossz beidegződéseit, ez segít új stratégiát kidolgozni. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nem muszáj a kalóriákat számolni, elég ha tartózkodunk a kalóriadús ételektől, a magas cukor vagy zsírtartalmúaktól. Koncentráljunk az ízekre, és mindig szakítsunk időt az evésre.

Édességet csak desszertként fogyasszon, ne tagadja meg magától, persze ne vigye túlzásba. Fontos, hogy rendszeresen tartson étkezési szüneteket. A farkasétvágyát növeli, ha édességet eszik amikor éhes. A nassolás nem megengedett, ez már csak akaraterő kérdése.

chamomile.jpg

Érdemes kerülni a cukros gyümölcslevek, üdítők, limonádé és alkoholtartalmú italok fogyasztását, részesítse előnybe a vizet, ásvány vagy forrásvizet, teát. Soha ne menjen éhesen a boltba. Régi szokásait fokozatosan cserélje le újakra, és iktasson be a mindennapjaiba mozgást. Ne használjon liftet, ha teheti, mozgólépcsőt, autózás helyett kerékpározzon. Először a kalóriák égnek, később az izmok fejlődnek, több energiára lesz szüksége. A sikerhez a rendszeres mozgás, sport a kulcs.

A fogyókúrás étrendről bővebben:

http://fogyokurasetrend.hu/

 

Egészséges fogyás az életmód tudatos és hosszú távú megváltoztatásával

A túlsúly egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető, az elkényelmesedett életmód tudatos, hosszú távú megváltoztatásával, rendszeres testmozgással. Időt és energiát kell szánni az aktív pihenésre, sportolásra.

Az étrend összeállításánál nem a mennyiség csökkentésére, hanem az összetétel megváltoztatására kell nagy hangsúlyt helyezni. Kevesebb zsírt és szénhidrátot, több fehérjét kell fogyasztani, egyenletesen elosztva az étkezéseket és kizárni a nassolást.

Kerülni kell a nagy zsír és cukortartalmú táplálékok fogyasztását. A teljes elhagyás helyett ajánlatos csökkenteni a magas energiatartalmú fontos tápanyagokat is tartalmazó élelmiszerek bevitelét, mint a sertés és marhahús, húskészítményeik, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék. Növelni kell a kis energiatartalmú, fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek arányát, mint a zsírszegény tej, hal, csirke, pulyka, zöldség, főzelékfélék és gyümölcsök.

A lassú testsúly csökkenés tartósabb eredményt hoz a gyorsabb ütemű fogyásnál. A fogyókúrázóknak többször keveset kell ennie, hogy elkerülje az éhségérzetet abban segíthetnek a magasabb rosttartalmú ételek, a gyomor teltségérzetét fokozzák.egeszseges_fogyas_1.jpg

Szélsőséges fogyókúrák különböző hiány állapotok kialakulásához vezethetnek. A B vitaminok tagjai nagy mennyiségben csak a húsokban fordulnak elő. A zsírok fogyasztásának mellőzése a zsírban oldódó vitaminok kiürüléséhez vezet. Az elégtelen szénhidrátbevitel miatt drasztikusan csökkenhet az energiatermelés, ami fizikai és szellemi teljesítmény romlásával jár. A tartós fehérjehiány a folyadékháztartás zavaraihoz, ödémához vezet.

Ügyelni kell a megfelelő vitamin és ásványi-só bevitelre, és gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról is. A tartós önfegyelem és testsúlykontroll kiemelten fontos, ezért a fogyókúrázóknak lelki támogatásra is szükségük van.

A sportolásra, testmozgásra külön figyelmet kell fordítani. Az izommunka nem csupán fárasztó, hanem lapvetően fontos a szervezet egészsége szempontjából. A rendszeres mozgás javítja a keringési rendszer és a  légzőszervek teljesítményét, segít megőrizni a vázrendszer rugalmasságát, terhelhetőségét, oldja a stresszt, jó hangulatot, kellemes közérzetet okoz.

Energiaszükségletünk meghatározása

Az étkezések során elfogyasztott tápanyagok fedezik a szervezetünk működéséhez szükséges energiát, amit befolyásol az alapanyagcserénk, életkorunk, nemünk, fizikai aktivitásunk, az alvással töltött idő, egészségi állapotunk, életkörülményeink. 

A szükségesnél kevesebb energia bevitellel és több mozgással szervezetünk az elraktározott tápanyagokat használja fel, ami biztosítja az anyagcseréhez elegendő energiát, testtömegünk csökkenni fog. Amikor a szükségesnél többet eszünk és kevesebbet mozgunk akkor beindulnak a raktározási folyamatok, emelkedik a testünk zsírtömeg aránya.

energikussag.jpg

A napi leadott energia mennyiség alapján lehet megbecsülni az energiaszükségletünket, az alapanyagcserénk és a fizikai tevékenységekhez használt energia mennyiség ismeretében, amihez szükség van testünk adataira, életviteli és étkezési szokásainkra.

A szükséges energiát elsősorban a szénhidrátok és zsírok biztosítják, de a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és a víz is nélkülözhetetlen a növekedéshez és az anyagcsere folyamatokhoz.

Egészséges fogyókúra rendszeres testedzéssel

A kalória felhasználás mértékének növelése a sikeres fogyás alapja. Az izomtömeg rendszeres testedzés hatására növekedik, több kalóriát igényel, nem csak égeti a zsírt. Az izomszövet nyugalmi igénye jelentősen meghaladja a zsírszövetét, negyedét adja a nyugvó izomtömeg az alap kalóriaforgalomnak.

edzes-fogyokura.jpg

Az energia egyensúlytól függ a fogyás, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk a testünk működéséhez akkor fogyunk.

Fontos, hogy a fogyás életmódváltással történjen, szükség esetén orvosi segítséggel, és ne váljon a sikertelen fogyókúrák sorozatává. Könnyebben nyerjük vissza ideális súlyunkat, ha szembenézünk a problémáinkkal, felvállaljuk az érzelmeinket, indulatainkat, a saját elvárásainknak próbálunk megfelelni, így sikerül a feszültség levezetésének egészségesebb módját megtalálni.

Ha jóban vagyunk magunkkal, akkor igyekszünk testünket megfelelő minőségű és mennyiségű étellel ellátni és a testmozgás örömeit is megadjuk magunknak.

Egészséges fogyás, energia egyensúly megállapításával

Fontos a változatos étrend. Az egészséges felnőttek napi összes energia fogyasztásának 55 %-át szénhidrátok, 10-15 %-át a fehérjék és kb. 30 %-át a zsírok energiatartalma fedezi.

Alapanyagcserénk, nyugalmi állapotban, ami a létfontosságú szerveink működéséhez szükséges, az energiaszükségletünk 60-70 %-át teszi ki. Táplálkozásunk által előidézett hőtermeléshez 10 %-ot, a maradék 20-30 %-ot a fizikai aktivitással járó energiaveszteség adja.

A kiegyensúlyozott, egészségmegőrző vegyes étrend alapját a zöldségek és gyümölcsök alkotják, nyersen vagy párolva, főzelékek és saláták formájában fogyasztjuk. Az ételek a tápanyagok széles skáláját tartalmazzák, ami a napi energiamennyiséget biztosítják számunkra. Egészségünket, testsúlyunkat figyelembe véve mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel.

zoldseg.jpg

Szervezetünk energia szempontjából akkor van egyensúlyban, ha a táplálékokkal, italokkal bevitt energiamennyiség, a munkával, mozgással felhasznált energia mennyisége közel egyenlő és fedezi a szükségleteinket. Ilyenkor nem raktározza el a szervezetünk a tápanyagokat, hanem teljes mértékben elégeti azokat.

Testtömegünk és táplálkozásunk szoros kapcsolatban áll egymással, ezért a túlsúllyal küzdő emberek számára fontos az energia egyensúly megállapítása, orvos segítségével.

Nem elég csak táplálkozással befolyásolni testtömegünket, megfelelő fizikai aktivitásra van szükség.

A rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, csökkenti az elhízás és számos anyagcsere betegség rizikóját. A hirtelen elkezdett testedzés viszont veszélyes lehet, mert hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra is.

Ennek ellenére mindenkinek javasolt a rendszeres testmozgás, csak fokozatosan kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet. Érdemes kikérni a kezelőorvos tanácsát minden esetben.

Az ideális testsúly eléréséhez sokkal alkalmasabb a napi rendszerességgel végzett, kevésbé megerőltető közepes tempójú séta, mint az edzőtermi edzés. Nem az erőkifejtésen van a hangsúly, hanem a napi rendszerességen.

Egészséges fogyás esetében is fontos szerepe van a testi lelki harmóniát segítő módszereknek

Az egészséges táplálkozás mellett az egészséges életmód kialakítása is létfontosságú, a megfelelő mennyiségű alvás, és a hatékony stresszkezelés, és más lelki harmóniát segítő módszereknek is fontos szerepe van a fogyókúra szempontjából.

belsoharmonia.jpg

Szervezetünk az elfogyasztott táplálékokból biztosítja az önfenntartásunkhoz szükséges tápanyagokat és energiát. Amikor az anyagcsere folyamat sérül, mert hiányzik egy tápanyag a szervezetünkből, a kompenzációs folyamatok gyakran túlsúlyt, vagy éppen kóros soványságot eredményeznek, látszólag, függetlenül az elfogyasztott táplálék mennyiségétől.

Előbb meg kell ismernünk testünk anyagcsere folyamatait, hogy tenni tudjunk az elhízás ellen, és a fogyókúra ideje alatt elért testsúlycsökkenést megtarthassuk. Az elhízás okát a táplálékbevitelen és a mozgáshiányon kívül a tápanyagok minőségében is keresni kell.

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, hiszen minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabban égeti el a táplálkozással bevitt energiát a szervezeted. A testmozgás fokozza az anyagcserét, segíti a zsírégetést.

Bármilyen mozgásprogramot választunk a testtömeg csökkentésben nélkülözhetetlen. Az izomtömeg erősödése fokozza az anyagcserét, eredményeként szervezetünk több energiát fog felhasználni. Eleinte amíg túl nagy súlyt cipelünk ne válasszunk olyan mozgásformát, amelyek túl nagy erővel hatnak az ízületekre. Jó választás a kerékpározás, úszás, edzőtermi súlyzózás, kis súlyokkal.

Az egészséges fogyáshoz a testmozgás önmagában nem elegendő, bár a hasi zsírtömeget jelentősen csökkenti, egy kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással, ami legalább 500 kcal-val kevesebb energiát tartalmaz, változatos és vitamindús, már jó eredményeket lehet elérni.

Fogyókúra idején különösen fontos, hogy elegendő folyadékot igyon, mert a felszabaduló méreganyagok csak megfelelő mennyiségű folyadékkal tudnak kiürülni a szervezetből. Kevés folyadék fogyasztásakor az anyagcsere lelassul, és a salakanyagok is felhalmozódnak a szervezetben.

A folyadék pótlására elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb. Sosem szabad megvárni amíg szomjasak leszünk, mert az a vízhiány első tünete, ha rendszeres időközönként iszunk egy keveset, a szervezet nem kerülhet vízhiányos állapotba.

A felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan 2 liter, fontos hogy a nap folyamán a folyadékmennyiséget sok kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadék ellátottsága optimális legyen.

Az egészséges fogyás heti mértéke 0,5-1 kiló, amit változatos étkezéssel, (megfelelő étrend-kiegészítőkkel)  és megfelelő sporttal úgy érhetünk el, hogy a zsírpárnákat csökkentjük, minimális izomveszteséggel, és közben ne terheljük károsan semmilyen módon a szervezetünket.

 

 

Fogyás egészségünk veszélyeztetése nélkül

Egészségünk veszélyeztetése nélküli fogyás csak szakszerűen összeállított programmal biztonságos, így a jó közérzet megőrzésével fenntartható módon szabadulhatunk meg a túlsúlytól.

A személyre szabott diétához állapotfelmérés szükséges, amihez kérhetünk orvosi segítséget.

dietahoz-orvosi-segitseg.jpg

A táplálkozási tanácsadás során a test összetételének meghatározására a BIA mérés világviszonylatban a legjobban kikísérletezett módszer. A bioimpedancia elven működő mérő képes a szervezet izom és zsírtömegének, víztartalmának megállapítására, és a sejteken kívüli testfolyadék mennyiségének differenciálására.

A BIA mérővel folyamatosan kontroll alatt tartható a fogyás, a zsírszövetek csökkenése és a szervezet edzettségi állapota.

Az optimális étrend kialakításakor ízlésének és életvitelének legjobban megfelelő formát válassza, amitől helyreáll az egészséges anyagcsere. Tartós fogyást, az új szokások kialakítása, a korábbi táplálkozási hibák kijavítása után, életmód váltással érhetünk el.

Egészséges fogyásnál nincs tilos élelmiszer

A kalóriaszegény étrend választásakor szervezetünk lebontja az energiát hasznosító izmokat is, a diéta befejezése után csak a zsírt építi vissza, ami a rendszeres testmozgás mellett szól.

Az egészséges és tartós fogyást életmódváltással érhetjük el, ez akkor sikeres, ha az egész család változtat életvitelén. Különösen a gyerekek számára fontos, akikkel egy életre megszerettethetjük a mozgást, és megalapozhatjuk az egészséges étkezést.

A szervezetünk működésének napszaki ritmusa van. A legtöbb energiára a nap kezdésénél van szükség, míg éjszakára kifejezetten ártalmas a jelentős kalóriabevitel. Megnehezíti az alvást, és a legnagyobb része zsír formájában raktározódik.

paleo-tal.jpg

Dr. John Harvey Kellog indította útjára a müzlis reggelit, ami az egyik legegészségesebb reggeli eledel, magas rost és alacsony zsírtartalma miatt. Az olajos magvak számos ásványi anyagot, vitamint, rostot tartalmaznak, védik szívünk egészségét, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását.

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen élelmiszer tilalmát sem, de feltétlenül mennyiségi korlátozást jelent. Fogyáskor épp csak éhségünket csillapítsuk, inkább többször együnk keveset, és az esti órákban tartózkodjunk a nagy mennyiségű kalóriadús ételektől. Az utolsó étkezést érdemes este 5-7 között megejteni. Kisebb a zsírlerakódás esélye, és alvásunkat sem zavarja a telt gyomor.

A testmozgás beiktatása az életmódváltás legfontosabb része. Fontos, hogy örömmel sportoljunk, ne kényszerből, így könnyen mindennapjaink elemévé válik a mozgás. Napi fél egy óra, de legalább heti háromszor egy óra feltétlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez. Ne válasszunk megerőltető sportot, lényeg hogy élvezzük a mozgást.

A rendszeres tempós séta, futás, túrázás, úszás, kerékpározás mindenki számára elérhető sport.

Egészséges fogyás alacsony kalória bevitellel

Az egyik legelterjedtebb és a legnehezebben kezelhető betegség a túlsúly és az elhízás. A túlsúlyproblémákkal foglalkozó szakemberek nem szívesen használják a fogyókúra kifejezést a túlsúly leadására szolgáló módszerek esetében. Véleményük szerint az évek óta tartó helytelen életvitelt és a rossz szokásokat nem kúraszerűen kell megváltoztatni, hanem hosszabb távon is fenntartható, egészséges életmódra kell átállni. 

Érdemes a feldolgozott élelmiszereket előtérbe helyező étrend helyébe az un: paleolit étrendet helyezni.

paleoilitetkezes.jpg

Fogyáskor a zsírsejtek leadják a bennük felhalmozódott zsírsavakat, és zsugorodni kezdenek, de még hónapokig nem pusztulnak el, a fogyókúra végeztével újra feltöltődnek. A rövid idő alatt leadott kilók néhány hónap alatt visszatérnek.

Érdemes tehát teljes körű ismeretet szerezni az étkezési szokásokról, a megfelelő étrend-kiegészítők alkalmazásáról a test működéséről és a mozgással kapcsolatban.

Az emberi szervezet csak alacsony inzulinszint esetén képes a testzsírok bontására. Az egészséges fogyáshoz kérje szakember segítségét, hogy szervezete hozzájusson minden szükséges fehérjéhez, vitaminhoz, nyomelemhez, hogy az alacsony kalória bevitel mellett ne alakuljon ki alultápláltság.

A súly megtartásához szükséges a rendszeres mozgási szokások kialakítása, ami ebben az esetben nem a sportról szól, nem az intenzív fogyás fázisában van szerepe.

Mindennap igyon meg legalább másfél liter vizet! A víz biztosít a szervezetben egyfajta egészséges körforgást, megelőzi a székrekedést, serkenti a veseműködést, segíti az anyagcserét és értékes elektrolitokkal látja el a vért. Ha keveset iszik, a bőr elveszti feszességét, szárazabb lesz és gyorsabban öregszik.

süti beállítások módosítása