Fogyókúra, méregtelenítés és a zöld tea fogyasztása

A léböjt tisztítókúra egyfajta méregtelenítő diéta, amely magába foglalja a zöldség- és gyümölcslevek kizárólagos fogyasztását rövid időn át (általában 1-3 nap). Egyes programok egy vagy több turmixot is engedélyeznek naponta, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő mennyiségű fehérjéhez, zsírhoz és más tápanyagokhoz, amelyekből energiát meríthetünk és megfékezhetjük az éhséget. Néhány terv magába foglal még vegán ételeket és harapnivalót is.

Hogyan méregteleníthetünk helyesen?

  1. Először is fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a méregtelenítésre, általában már 1-5 nappal korábban. Bár csábító lehet, hogy azonnal beleugorjunk a léböjt tisztítókúrába, az előkészítés elengedhetetlen. Bizonyos élelmiszereket, mint a kávét, a finomított cukrot, a húst, a tejtermékeket, a búzát, az alkoholt és a nikotint fokozatosan kell megszüntetni, hogy ezzel is mérsékeljük a léböjt alatt jelentkezhető fejfájást, sóvárgást és más megvonási tüneteket. Nagyon fontos, hogy a felkészülés alatt növeljük a friss zöldségek, gyümölcsök és a folyadékok bevitelét, mert ezzel is segítjük a felkészülést.
  2. A három napos léböjt alatt legalább 32 dekagramm gyümölcslevet vagy turmixot fogyasszunk el, ennek pedig jó, ha legalább a fele zöldszínű zöldséglé.

fogyokura10.jpg

Egy tipikus terv a háromnapos léböjtkúrára:

ébredéskor: egy pohár víz egy csepp friss citromlével az emésztés beindításához

8-9 között zöld növényi lé

10:30-11:30 gyümölcslé (vagy turmix)

délután 1-2 között: gyümölcslé (vagy turmix)

délután 3-4: zöldséglé, mint például cékla, sárgarépa és almalé

délután 5-6: gyümölcslé (vagy turmix)

délután 6-8: turmix vagy mandulatej

Zöld tea

A zöld tea önmagában nem okoz fogyást, csak akkor képes erre, ha mellé kalóriadeficit társul. A Journal for Nurse Practitioners 2010-es számában megjelent tanulmány szerint azonban a zöld tea is segítheti súlycsökkentő erőfeszítéseinket, mivel képes csökkenteni az étvágyat, és jelentősen hozzájárul az anyagcsere gyorsításához is. A tanulmányok egyelőre még nem tudták pontosan meghatározni, hogy mekkora az a zöld tea mennyiség, amivel már biztosan meg lehet szabadulni a felesleges zsírpárnáktól, de a kutatók úgy gondolják, hogy legalább 2-3 csésze zöld teát meg kell inni ahhoz naponta, hogy a zsírégetés felgyorsuljon, illetve ez még nem túl nagy mennyiség ahhoz, hogy a napi koffeinbevitel határértékét túllépjük.

Elegendő mennyiségű polifenol

A University of Maryland Orvosi Központ az ajánlja, hogy igyunk meg 2-3 csésze zöld teát naponta ahhoz, hogy hozzájussunk a megfelelő mennyiségű egészséget támogató hatóanyaghoz. Ekkora mennyiségben ugyanis 240-320 mg ppolifenolt találunk. Ezek a növényi vegyületek antioxidánsok, ami azt jelenti, hogy megvédik a sejteket a károsodásoktól. Ezenfelül szintén fontos szerepük van az anyagcsere növelésében. A felülvizsgálat és a meta-analízis során kiderült, hogy a zöld tea hatékonyan csökkenti a testsúlyt, illetve a zsírszövet mennyiségét is. Ennek ellenére az is tény, hogy a zöld tea önmagában nem elegendő a fogyáshoz.