Veszélyes diéták

Általában az emberek mindig gyors és egyszerű módját keresik annak, hogy lefogyjanak. Pontosan emiatt jöhetettek létre azok a fogyókúrás módszerek, amelyek elcsábítanak minket és gyors, drasztikus eredményeket ígérnek, valamint könnyű és egyszerű erőfeszítéseket várnak el cserébe. Azonban ezek a diéták gyakran ésszerűtlenek, sőt legtöbbször még egészségtelenek is. A következőkben beszélni fogunk azokról a diétákról, amelyek nagy divatnak örvendenek, viszont igen szélsőséges ajánlásaik vannak, ami miatt abszolút rájuk lehet aggatni az egészségtelen jelzőt. Ne feledjük: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg csapda, sőt esetenként még káros is lehet. Mely diétákat érdemes tehát teljesen kihagyni az életünkből?

paleoilitetkezes.jpg

A “farkasember-diéta”

E diéta mögötti koncepció nem más, mint, hogy az apály-dagály jelentés. Mivel az emberek is vízből állnak, a feltevés annyi, hogy a hold növekedése alatt több vizet kell fogyasztani, mivel akkor jobban “folyik” bennünk a folyadék, majd újholdkor ezt a mennyiséget leadjuk és a feloldott toxinok gyorsabb ütemben távoznak így a szervezetből - még akár így hat kilótól is megszabadulhatunk. A diéta drasztikusabb változata, hogy teliholdkor böjtölni kell, ami ideig-óráig nem egy rossz megoldás, de hosszantartóan már komoly mellékhatásai lehetnek. Ráadásul nincs is tudományos bizonyíték arra, hogy a test számára szükség van méregtelenítő vagy tisztító diétára. "A vesék természetesen méregtelenítik a testünket a nap 24 órájában, hogy eltávolítsák a hulladékokat" - állítják a szakértők. A növekvő vízfogyasztás helyett a legjobb, ha mindennap 8-10 pohár vizet iszunk meg, miközben a nátriumfogyasztást 2300 mg alatt tartjuk, illetve egész ételeket fogyasztunk a feldolgozottak helyett - holdfázistól függetlenül.

A nyugati világban több milliárd dollárnyi összeget költenek évente az egészségre és wellnessre az emberek, mivel különféle italoktól, étrend-kiegészítőktől és testápolási termékektől remélik a fogyást. Sajnos azonban sokan előszeretettel használnak olyan egészségügyi tendenciákat, amik inkább "hájpolva" vannak, de nem a tényeken alapszanak. Ha szerencséd van, akkor a nem hatékony wellness termékről vagy rutinról gyorsan kiderül, hogy kidobott pénz vagy idő. Rosszabb esetben azonban ezek a technikák vagy ételek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Éppen ezért fontos megtudni minél többet ezekről a divatokról, hogy nehogy mi is bekerüljünk a csapdájukba.

Zsírmentes bármi

A zsírmentes jelző a 90-es években kezdte meg hódító útját, mivel sokan azt hiszik, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend megakadályozza a súlygyarapodást, a szívbetegségeket és a rákos megbetegedéseket. Azonban ez mind hamis. A legtöbb ember számára az étrend 20-35 %-ának zsírnak kell lennie ahhoz, hogy megfelelően működhessen. A túl kevés zsír fogyasztása olyan problémákat okozhat, mint a tápanyaghiány, a memóriaproblémák, a bőrproblémák vagy a fáradtság. A zsírmentes kereskedelmi termékek tehát nem egészségesebbek zsíros társaiknál, sőt.