Energiaszükségletünk meghatározása

Az étkezések során elfogyasztott tápanyagok fedezik a szervezetünk működéséhez szükséges energiát, amit befolyásol az alapanyagcserénk, életkorunk, nemünk, fizikai aktivitásunk, az alvással töltött idő, egészségi állapotunk, életkörülményeink. 

A szükségesnél kevesebb energia bevitellel és több mozgással szervezetünk az elraktározott tápanyagokat használja fel, ami biztosítja az anyagcseréhez elegendő energiát, testtömegünk csökkenni fog. Amikor a szükségesnél többet eszünk és kevesebbet mozgunk akkor beindulnak a raktározási folyamatok, emelkedik a testünk zsírtömeg aránya.

energikussag.jpg

A napi leadott energia mennyiség alapján lehet megbecsülni az energiaszükségletünket, az alapanyagcserénk és a fizikai tevékenységekhez használt energia mennyiség ismeretében, amihez szükség van testünk adataira, életviteli és étkezési szokásainkra.

A szükséges energiát elsősorban a szénhidrátok és zsírok biztosítják, de a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és a víz is nélkülözhetetlen a növekedéshez és az anyagcsere folyamatokhoz.