Optimális egészséges fogyás

Az egészséges fogyás heti mértéke 0,5-1 kiló, amit változatos étkezéssel, és megfelelő sporttal úgy érhetünk el, hogy a zsírpárnákat csökkentjük, minimális izomveszteséggel, és közben ne terheljük károsan semmilyen módon a szervezetünket.

A jó edzés fontos része a bemelegítés, felkészíti a sportolni vágyót az előtte álló mozgásra, fizikai és pszichés értelemben.

edzes.jpg

Az általános bemelegítés magára a mozgásra készít fel, ilyenkor az anyagcsere felgyorsul, a szívfrekvencia és a légzésszám megemelkedik, az izmok vérellátása megnő, oxigénellátásuk javul, kisebb az esélye az izomláz megjelenésének vagy a mozgásszervek megerőltetésének.

Az izmok nyújthatósága is javul, a lazaság mértéke nő, csökkennek a kóros tónusú állapotok, a sportoló pszichésen is ráhangolódik az edzésre, felerősödik a mozgáshoz való kedv.

A bemelegítésnél a terhelés fokozatosan emelkedjen, hogy az elfáradás ne következzen be idő előtt. A fő szakaszban a megfelelő minőségű és intenzitású edzésprogram elfárasztja a sportolót, az elfáradás csúcsáról fokozatosan csökkentsük a terhelést a levezető szakasz beiktatásával csillapítsuk le a mozgás során felpörgetett szervezetünket.

A levezetés végső eleme a nyújtás, nem szabad róla elfeledkezni, mert megelőzhetjük vele a későbbi sérüléseket.