Nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk

A túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk. Az egészséges fogyáshoz türelemre van szükség és nem válhatunk a kalóriatáblázatok rabjává.

Sokan sokféleképpen értelmezik a kalória fogalmát. A keményen diétázók a kalóriákat ellenségnek tekintik, szigorúan számolgatják a napi bevitt kalóriamennyiséget, és több sportolással égetik el a többlet kalóriát.

Az energiát szolgáltató tápanyagokra mindenkinek szüksége van. A köznyelvben a kiló kalóriát egyszerűen csak kalóriának mondják, valójában egy kiló kalória 1000 kalóriának felel meg, ami tulajdonképpen hőenergiát jelent. Az energia mértékegységeként a Joule-t és annak erez szeresét a Kjoule-t használják, nem mindegy, hogy melyikről van szó.

Az egy kalória energiamennyiség, egy gramm víz hőmérsékletének 1 °C- kal történő megemeléséhez szükséges, nagyjából 4 J-nak felel meg, az 1 kcal kb. 4 kJ-nak.

fogyasegeszseg.jpg

Energiára van szükség az elfogyasztott ételek megemésztéséhez is, amihez szervezetünk különböző mennyiségű energiát használ fel, attól függően, hogy fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt kell megemészteni. Pl. az író  kb. 190 kcal-t tartalmaz, az emésztési folyamat során kb. 26 kcal-t hőenergia formájában elveszít. Egy nagy pohár narancslé kb. 180 kcal-ból az emésztése során csak 14 kcal-t használ fel a szervezet, mert szinte csak szénhidrátot és csak kevés fehérjét tartalmaz.

A súlycsökkentés szempontjából az összes kalória felvétel kevésbé fontos, egy Bostonban elvégzett tanulmány szerint, inkább az, hogy milyen élelmiszerekből nyerjük azokat a kalóriákat (Ebbeling et al., 2012). A kalóriák minősége fontos és nem maga a kalória mennyiség.