Nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk
A túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk. Az egészséges fogyáshoz türelemre van szükség és nem válhatunk a kalóriatáblázatok rabjává.
Sokan sokféleképpen értelmezik a kalória fogalmát. A keményen diétázók a kalóriákat ellenségnek tekintik, szigorúan számolgatják a napi bevitt kalóriamennyiséget, és több sportolással égetik el a többlet kalóriát.
Az energiát szolgáltató tápanyagokra mindenkinek szüksége van. A köznyelvben a kiló kalóriát egyszerűen csak kalóriának mondják, valójában egy kiló kalória 1000 kalóriának felel meg, ami tulajdonképpen hőenergiát jelent. Az energia mértékegységeként a Joule-t és annak erez szeresét a Kjoule-t használják, nem mindegy, hogy melyikről van szó.
Az egy kalória energiamennyiség, egy gramm víz hőmérsékletének 1 °C- kal történő megemeléséhez szükséges, nagyjából 4 J-nak felel meg, az 1 kcal kb. 4 kJ-nak.
Energiára van szükség az elfogyasztott ételek megemésztéséhez is, amihez szervezetünk különböző mennyiségű energiát használ fel, attól függően, hogy fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt kell megemészteni. Pl. az író kb. 190 kcal-t tartalmaz, az emésztési folyamat során kb. 26 kcal-t hőenergia formájában elveszít. Egy nagy pohár narancslé kb. 180 kcal-ból az emésztése során csak 14 kcal-t használ fel a szervezet, mert szinte csak szénhidrátot és csak kevés fehérjét tartalmaz.
A súlycsökkentés szempontjából az összes kalória felvétel kevésbé fontos, egy Bostonban elvégzett tanulmány szerint, inkább az, hogy milyen élelmiszerekből nyerjük azokat a kalóriákat (Ebbeling et al., 2012). A kalóriák minősége fontos és nem maga a kalória mennyiség.