Egészséges fogyás és a konyhatechnika

fogyas-konyha.jpgA bevásárlásnál mindig figyeljünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket válasszuk, ezt az élelmiszercsomagoláson feltüntetett energiatartalom és tápanyag-összetevőkre vonatkozó adatok segítik.

Kerüljük a magas koleszterintartalmú élelmiszereket. A húsokról el kell távolítani a zsírt, a szárnyasokról a bőrt is.

Főzéshez, sütéshez kevés zsiradékot használjunk. Célszerű az ételeket zsírszegény eljárással készíteni, elsősorban a főzés, párolás, grillezés javasolt. Sütésnél sok zsiradékot takarítunk meg a teflon bevonatú edények, alu-, vagy sütőfólia, cserépedény, nemesacél edény használatával.

Az alapanyagok elkészítésének módja is fontos, az olajban sütéskor a natúr húsokból a telített zsírsavak egy része eltávozik, és helyette többszörösen telítetlen zsírsavak épülnek be. Panírozott húsok esetében ezt a folyamatot a bunda meggátolja.A sütéshez használt olajat lehetőleg ne használjuk újra. Az olajban való sütés növeli az étel zsírtartalmát.

A hagyományos rántással készült főzelékek helyett a párolt, vagy habart ételeket részesítsük előnybe. Használjunk a habarásnál zsírszegény élelmiszereket, mint a kefír, joghurt.

Ne fogyasszunk zsíros, vajas süteményeket, tejszínes krémeket tartalmazó édességeket.

Az élelmi rostokban gazdag táplálékok, a zöldségfélék, főzeléknövények, gyümölcsök barnakenyér, rozscipó nagyobb mennyiségben szerepeljen az étrendünkben, ezek az éhségérzetet csökkentik.Naponta 30-40 gr élelmi rostbevitelre van szükségünk.

A hatékony fogyást illetve diétát segítő termékek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen élelmi rostok bekerüljenek a szervezetbe. 

A vízoldékony rostok, kifejezetten csökkentik a szérum koleszterin szintjét, mint a pektin /zöldség-, főzelékfélékben, gyümölcsökben/, béta-glükón /zabkorpa/. A vízben nem oldódó élelmi rostanyagok /cellulóz, hemicellulóz/ nem fejtenek ki hatást a szérum lipidekre. A búzakorpa nem befolyásolja a szérum koleszterin-szintet, viszont a zabkorpa csökkenti. Kellő folyadékfogyasztás mellett fokozzák a teltségérzést a gyomorban, mindez a további nassolás megelőzését segíti.

Nélkülözhetetlen része a fogyókúrának a diéta (Pl. http://fogyokurasetrend.hu/), az energia-leadás, és a mozgás is, ez azonban sokszor nem elég, szükséges az életmód és a táplálkozási szokások alapvető megváltoztatása is (Pl: paleolit étrend). Fel kell deríteni a helytelen étkezési szokásokat és kialakítani az újakat, ez időigényes, de hosszú távon eredményes.