Egészséges fogyás és a folyadék fogyasztás

Az egészséges táplálkozáson kívül a szervezet egészséges működéséhez és a megfelelő anyagcsere fenntartásához nélkülözhetetlen a víz. A szervezet a nap folyamán folyamatosan vizet veszít, amit pótolni kell. A víz szervezetünk 70 százalékát teszi ki, és nélkülözhetetlen az egészséges élethez. Már 2 % folyadékvesztés esetén is romlik a fizikai és szellemi teljesítőképesség, csökken a koncentrálóképesség fejfájás alakulhat ki. A víz szabályozza a vér összetételét, a vérnyomást, részt vesz a tápanyagok és a salakanyagok szállításában,és a szervezet belső hőmérsékletének szabályozásában. A megfelelő folyadékfogyasztás javít az általános közérzetünkön, egészségünkön és emésztésünkön.

egeszseges_fogyas_viz.jpg

Fogyókúra idején különösen fontos, hogy elegendő folyadékot igyon, mert a felszabaduló méreganyagok csak megfelelő mennyiségű folyadékkal tudnak kiürülni a szervezetből. Kevés folyadék fogyasztásakor az anyagcsere lelassul, és a salakanyagok is felhalmozódnak a szervezetben.

A folyadék pótlására elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb. Sosem szabad megvárni amíg szomjasak leszünk, mert az a vízhiány első tünete, ha rendszeres időközönként iszunk egy keveset, a szervezet nem kerülhet vízhiányos állapotba. Evés előtt és után, és evés közben ne igyon, mert a folyadék felhigítja a gyomor tartalmát, az emésztőnedveket, ami gátolja a megfelelő emésztést, hasi görcsöket és puffadást is okozhat. A megfelelő emésztéshez fontos a szervezet hidratáltsága, evés előtt fél órával célszerű egy pohár vizet meginni, így evés közben nem leszünk szomjasak. Evés után legkorábban egy órával fogyasszunk folyadékot,akkor is hideg helyett meleget, mert a meleg segíti az emésztést.

A felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan 2 liter, fontos hogy a nap folyamán a folyadékmennyiséget sok kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadék ellátottsága optimális legyen.