Egészséges fogyás, energia egyensúly megállapításával

Fontos a változatos étrend. Az egészséges felnőttek napi összes energia fogyasztásának 55 %-át szénhidrátok, 10-15 %-át a fehérjék és kb. 30 %-át a zsírok energiatartalma fedezi.

Alapanyagcserénk, nyugalmi állapotban, ami a létfontosságú szerveink működéséhez szükséges, az energiaszükségletünk 60-70 %-át teszi ki. Táplálkozásunk által előidézett hőtermeléshez 10 %-ot, a maradék 20-30 %-ot a fizikai aktivitással járó energiaveszteség adja.

A kiegyensúlyozott, egészségmegőrző vegyes étrend alapját a zöldségek és gyümölcsök alkotják, nyersen vagy párolva, főzelékek és saláták formájában fogyasztjuk. Az ételek a tápanyagok széles skáláját tartalmazzák, ami a napi energiamennyiséget biztosítják számunkra. Egészségünket, testsúlyunkat figyelembe véve mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel.

zoldseg.jpg

Szervezetünk energia szempontjából akkor van egyensúlyban, ha a táplálékokkal, italokkal bevitt energiamennyiség, a munkával, mozgással felhasznált energia mennyisége közel egyenlő és fedezi a szükségleteinket. Ilyenkor nem raktározza el a szervezetünk a tápanyagokat, hanem teljes mértékben elégeti azokat.

Testtömegünk és táplálkozásunk szoros kapcsolatban áll egymással, ezért a túlsúllyal küzdő emberek számára fontos az energia egyensúly megállapítása, orvos segítségével.

Nem elég csak táplálkozással befolyásolni testtömegünket, megfelelő fizikai aktivitásra van szükség.

A rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, csökkenti az elhízás és számos anyagcsere betegség rizikóját. A hirtelen elkezdett testedzés viszont veszélyes lehet, mert hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra is.

Ennek ellenére mindenkinek javasolt a rendszeres testmozgás, csak fokozatosan kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet. Érdemes kikérni a kezelőorvos tanácsát minden esetben.

Az ideális testsúly eléréséhez sokkal alkalmasabb a napi rendszerességgel végzett, kevésbé megerőltető közepes tempójú séta, mint az edzőtermi edzés. Nem az erőkifejtésen van a hangsúly, hanem a napi rendszerességen.