Cukrom, cukrom mond meg nékem...

Nagyon sok cukor leselkedik az élelmiszerekben, még az olyanokban is, ahol nem is számítanánk rá. A cukor jelen van a salátaöntetekben, a kenyerekben és a tejtermékekben is. Azonban azt már régen tudjuk, hogy a felesleges cukorfogyasztás hozzájárul a betegségek kialakulásához, lecsökkenti az energiaszintünket, zavarja az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. A cukorbevitel csökkentése tehát meglehetősen jó hatással van az egészségünkre. Azonban a cukor mennyiségét igen nehéz csökkenteni, hiszen az jelen van számos mindennap használatos élelmiszerben. Így kérdés, hogy mi módon lehet csökkenteni a cukorfogyasztásunkat?

etrend_kiegeszito.jpg

A közegészségügyi hivatalok általában napi 6-9 teáskanálnyi cukrot ajánlanak, ezzel szemben átlagosan 22 teáskanállal fogyasztunk többet ennél az ajánlott mennyiséghez képest. Bár a cukor fontos a szervezet bizonyos funkcióinak működéséhez, ha túl sokat eszünk belőle, akkor könnyedén elhízhatunk, ami számos egészségügyi problémához vezet. Az egészséges életmód kialakításához mellőzni kell a cukorfogyasztást és a teljes kiőrlésű gabonákra, a fehérjékre és a gyümölcsökre, valamint a zöldségekre kell összpontosítani.

A cukor funkciója

A szervezet az élelmiszereket egyszerű cukorrá, glükózzá alakítja, ami a sejtek számára üzemanyagként szolgált. A felesleges glükóz azonban testzsírrá alakul. Bár többféle cukor létezik - fruktóz, laktóz, szacharóz stb. - a szervezet mindet egyformán dolgozza fel. A cukor szénhidrátnak minősül, ami a napi kalóriabevitel 45-65 %-át kell, hogy képezze. Ugyanakkor ezt a százalékot nemcsak a cukrokkal, hanem a teljes kiőrlésű gabonákkal és más sokkal egészségesebb termékekkel is el lehet érni.

A következmények

A túlzott cukorfogyasztás olyan betegségeket eredményezhet, mint a fogszuvasodás vagy az elhízás. A fogak között maradt cukor a szájban található baktériumot savakká alakítják, amik azután a zománcot lebontják. Az elhízás pedig olyan problémákat von maga után, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek. A legkisebb problémát a természetben előforduló cukrok jelentik: a gyümölcscukor, a tejcukor, a nyírfacukor egyáltalán nem károsak a szervezetre. A probléma a hozzáadott cukorral van, amit érdemes teljesen kiiktatni a szervezetből.

Tegyünk több nyers élelmiszert az étkezésbe

A nyers ételek csodálatosak. Ezeken nincsenek címkék és mentesek a hozzáadott összetevőktől. A nyers élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök mentesek a hozzáadott cukroktól, a mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől, ráadásul friss, üde és természetes ízüknek köszönhetően nagyszerű lehetőséget jelentenek a cukorbevitel csökkentése esetében. Bár egyes gyümölcsöknek magasabb a cukortartalmuk, nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek mégis gazdagak rostban és fehérjében, így képesek lelassítani az emésztést, ami miatt egészségesebbek, mint a kristálycukor. Persze ezek fogyasztását sem érdemes túlzásba vinni, már csak azért sem, mert nagy mennyiségben túlságosan felemelhetik a vércukorszintet. A nyers élelmiszerekkel egyébként nemcsak a cukorbevitelt lehet csökkenteni, hanem megfékezhetjük az édes ételek iránti sóvárgásunkat is.