Tartós fogyás egészséges táplálkozással

A tartós fogyás egyetlen hatásos módszere az életmódváltás. A siker titka, ha az egész család változtat az étkezési szokásain, és életvitelén is.

Az egészséges fogyáshoz napi 500, legfeljebb 1000 kilokalóriával fogyaszthat kevesebbet a napi kalóriaszükségleténél, így hetente 0,5- 1 kilogramm testzsírtől szabadulhat meg.

Szervezetünk energia igényének napszaki ritmusa van. A nap kezdéséhez van a legtöbb energiára szükség, míg éjszakára a jelentős kalória- bevitel kifejezetten ártalmas, megnehezíti az éjszakai alvást, és a legnagyobb része zsír formájában elraktározódik.

Az élelmiszerek közül a zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket, húsok közül a halat és a fehér húsokat részesítsük előnybe.

A müzlis reggeli a magas rost és alacsony zsírtartalma miatt a leg- egészségesebb reggeli. Az olajos magvak sok ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását, és védik szívünk egészségét.

omega-3-szem.jpg

Heti 1-2 alkalommal együnk halat, édességek helyett inkább gyümölcsöt. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételféleség tilalmát sem. Ha fogyni szeretnénk, csak annyit együnk, ami épp csak éhségünket csillapítja. Együnk gyakran, keveset, kalóriadús nagy mennyiségű étkek fogyasztásától tartózkodjunk az esti órákban.

Kerüljük a teltségérzést, csak kellemes jóllakottság érzésre törekedjünk, az utolsó étkezést 5-7 óra közé tegyük, így alvásunkat nem zavarja a telt gyomor, és a zsírlerakódás esélye is kisebb.

Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás beiktatása, napi fél vagy egy óra feltétlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez. Ne válasszunk megerőltető sportot, élvezzük a mozgást.

A rendszeres tempós séta, esetleg futás vagy túrázás a legegyszerűbb módja.Az úszás, kerékpározás ízületkímélő, sok örömet okozó sportok.

A legfontosabb, hogy örömmel, ne kényszerből sportoljunk, így könnyen mindennapjaink részévé válik.A túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem egészségesek legyünk.